Gemalen Poppenstront
26 februari 2017

Ooit had ik een lampje gemaakt van barbies, een zaag en een handvol grote spijkers. Er blijken meer mensen het speelgoed niet met rust te kunnen laten. Dat schept een band en zodoende ben ik bij de Facebook groep ‘Toys&art’ gevraagd.

‘Koffiemeisjes’
‘Koffiemeisjes’ binnenkant

Eind vorig jaar kreeg ik van diezelfde groep een uitnodiging om mee te doen met een groepsexpositie. Speelgoed hoefde voor deze expositie niet persé het onderwerp te zijn omdat er nog een kunstenaarsgroep mee gaat doen die geen affiniteit heeft met speelgoed nl. ‘Tengel’, een platform voor kunst in Zaanstad, maar het moest wel nieuw gemaakt werk zijn.

De ruimte waar het allemaal gaat gebeuren is Fort aan den Ham. Het is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam tussen Krommenie en Uitgeest. Een deel van het fort wordt als permanente tentoonstellingsruimte gebruikt maar er is nog genoeg plek voor andere exposities. Na een rondleiding door het fort waar niet alleen de geschiedenis uit de doeken werd gedaan maar waar vooral ook werd aangegeven wat de ruimte nog meer te bieden heeft om te exposeren, gingen de raderen in mijn hoofd ratelen: -het fort, -donker, -genoeg plekken met stroom, -ophangpunten, -plek voor ruimtelijk werk…Dat zou zomaar een lichtobject kunnen worden.

Op de donkerste dag van het jaar, schuivend met mijn moeder door een winkel die droop van kerstdingen zag ik het uitgestald: minuscule kerstverlichting. Ik heb een doosje gekocht om wat mee te pielemuizen in m’n atelier, kijken wat er allemaal mee kan. De maat van een ledje past precies door een gaatje van 3 mm. Ik wil natuurlijk geen kerstverlichting van kerstverlichting maken dus de ledjes zouden een jurk of een hoed kunnen krijgen.

Al jaren spaar ik leuke, gekleurde dopjes. Dat mag je raar vinden maar het is hetzelfde als het sparen van postzegels, eierdopjes, motoren of stoepranden.

Als ophangbasis voor het object neem ik een geraamte van een paraplu. Die heb ik standaard liggen in m’n atelier.

Dus: een paraplugeraamte en gekleurde dopjes. Eerst een object gemaakt met een mix van allerlei verschillende doppen. De plu heb ik vastgeprikt op een oud lampstatief. Het tweede object kreeg een mix van groene en blauwe doppen. Deze heb ik op een ander oud lampstatief geplaatst en het laatste object is een hangend, uitgestrekt model geworden.  De plu heb ik aan het handvat opgehangen. Bij deze verlopen de kleuren van rood naar oranje, geel, groen, blauw, roze, paars en dan weer rood.

De titel van deze 3 objecten is: ‘Gemalen Poppenstront’ (1, 2 & 3).

‘Gemalen Poppenstront 1’
‘Gemalen Poppenstront 1’

 

 

 

 

 

‘Gemalen Poppenstront 2’
‘Gemalen Poppenstront 2’

‘Gemalen Poppenstront 3’
‘Gemalen Poppenstront 3’ in vier stadia

Kijk hier op de website van Fort aan den Ham: http://www.fortaandenham.nl

 

en hier voor de facebookpagina van Toys&art: https://www.facebook.com/groups/690428560996452/

 

Opening van de expositie waarop dit werk te zien is, is op zondag 28 mei 2017.
Vervolgens open op woensdag 31-5, woensdag 7-6, zondag 11-6,
woensdag 14-6, woensdag 21-6 en finissage op zaterdag 24 en zondag 25 juni