Kleuterkunst -het vervolg-
25 juli 2017

Het is zomervakantie. Alle materialen en gereedschappen zijn ingepakt en in dozen opgeslagen. De twaalf lessen zitten er op en er is goed nieuws voor het volgend schooljaar: de atelierlessen gaan volgend seizoen een vervolg krijgen! Nieuw is dat ik dan een assistent heb: de juf die het allemaal heeft aangezwengeld. Ze is met pensioen gegaan en wil dolgraag het contact met het kleutervolk houden. Ik ben daar reuzeblij mee want dat betekent dat ik voor de nieuwe atelierlessen ruim de tijd kan nemen om met haar balletjes op te gooien voordat ze er in gekopt gaan worden.

Maar hoe gingen de afgelopen atelierlessen?
Het heeft mij enorm verbaasd en verheugd hoe inventief kleuters zijn. Het ‘aanklooien’ leverde vaak verrassende bouwwerkjes op. Aan de kinderen heb ik vooraf elke les uitgelegd dat we gaan “experimenteren”. Dat woord hebben we gezamenlijk een uitleg gegeven: uitproberen, kijken wat er gebeurt, testen, onderzoeken, een speurtocht of proefjes doen, aanklooien.

Hoewel de lessen niet het doel hadden om tot een eindresultaat te komen heb ik na elke serie lessen toch een tentoonstellinkje in kunnen richten. Ik had nl. af en toe een bouwwerkje aan de kinderhand kunnen ontfutselen — voordat het instortte of weer tot basismateriaal was verwerkt.

Deze diashow vereist JavaScript.