foto: Laura Zwaneveld

ONTWERP

Mijn eerste schreden op de arbeidsmarkt zette ik als decorbouwer in het theater. Daar groeide echt mijn belangstelling voor vormgeving. Later, als rekwisiteur, had ik veel overleg met decorontwerpers. Zo leerde ik om in spullen meer te zien dan waar ze eigenlijk voor ontworpen zijn. Er blijkt heel veel meer te kunnen met heel veel materialen, oneindig veel.

HERGEBRUIK

Het toepassen van hergebruik stamt van nog veel eerder. Het is me met de paplepel ingegeven. Mijn vader kon niet langs een berg grofvuil fietsen zonder het te controleren op nog te hergebruiken onderdelen. Zijn schuur was een bonte verzameling van touwtjes, potjes en plankjes. Van zijn werk bij de ‘Botterfabriek’ nam hij de lege containers van schoonmaaktabletten mee, sneed de buiken open en legde ze naast elkaar op hun kant. De containers vormden zo laatjes. Hij schoof ze naast elkaar in een gevonden kast. ‘Fietstrappers’ schreef hij erop en ‘rubberonderdelen’. Alle losse onderdelen werden ordelijk opgeborgen. Zo was een oude kopjeskast overzichtelijk gevuld met hergebruik in hergebruik.

ONTWERP & HERGEBRUIK

Net zoals mijn vader zijn spullen graag ordende, orden ik ook graag mijn gevonden of gekregen spullen. Daarbij vind ik het leuk om dingen anders te gebruiken dan waar ze voor bedoeld zijn: melkcontainers worden lampen, heren overhemden worden zomerjurken, gebruikt reclamedoek worden tassen. Aan dat laatste is een aparte pagina gewijd onder VANZAN. Dat ontwerpen doe ik allemaal in mijn atelier in het Lloydkwartier, Rotterdam. Het ontwerpen is vaak een zoektocht om het een aan het ander te krijgen. Het half uur fietsen van mijn huis naar mijn atelier geeft me vaak goede ideeën. Ondertussen, op de fiets, ontgaat mij niet zoveel. De fietstassen puilen regelmatig uit van de gevonden voorwerpen en wat ik niet mee wil of kan nemen maar wel interessant vind, zet ik op de foto. Dat kun je allemaal weer terug vinden in de fotoseries in mijn werk.

UPCYCLE

Upcyclen betekent het hergebruiken van materialen en er iets met meer 'waarde' van maken. Recyclen betekent grondstoffen terugwinnen uit oude producten. (bv. plastic flessen worden om gesmolten om weer nieuwe plastic flessen van te maken) Wat ik doe met hergebruik is een mooi voorbeeld van upcyclen. Lees hierover in mijn blog.

SETDRESSEN

Het vak rekwisiteur waar ik ooit in het theater mee ben begonnen doe ik nog steeds maar het zit ondertussen wel in een ander jasje. Ik ben sinds 2001 een van de setdressers bij de opnames van Sesamstraat. Als setdresser is het de kunst de poppenspelers die de handpoppen bespelen de volledige speelruimte te geven en tegelijkertijd te zorgen dat de spelers zelf niet te zien zijn. Dat is vaak kunst- en vliegwerk. Ik haal hier erg veel voldoening uit.

In 2016 en in 2017 zijn er van ‘Woezel en Pip overal vriendjes’ een serie tv-opnames gemaakt met handpoppen. Ik heb hier de voorbereiding en het setdreswerk bij gedaan.