foto: Laura Zwaneveld

ONTWERP

Mijn eerste schreden op de arbeidsmarkt zette ik als decorbouwer in het theater. Daar groeide echt mijn belangstelling voor vormgeving. Later, als rekwisiteur, had ik veel overleg met decorontwerpers. Zo leerde ik om in spullen meer te zien dan waar ze eigenlijk voor ontworpen zijn. Er blijkt veel meer te kunnen met heel veel materialen, oneindig veel.

HERGEBRUIK

Het toepassen van hergebruik stamt van nog veel eerder. Het is me met de paplepel ingegeven. Mijn vader kon niet langs een berg grofvuil fietsen zonder het te controleren op nog te hergebruiken onderdelen. Zijn schuur was een bonte verzameling van touwtjes, potjes en plankjes. Van zijn werk bij de ‘Botterfabriek’ nam hij de lege containers van schoonmaaktabletten mee, sneed de buiken open en legde ze naast elkaar op hun kant. De containers vormden zo laatjes. Hij schoof ze naast elkaar in een gevonden kast. ‘Fietstrappers’ schreef hij erop en ‘rubberonderdelen’. Alle losse onderdelen werden ordelijk opgeborgen. Zo was een oude kopjeskast overzichtelijk gevuld met hergebruik in hergebruik.

ONTWERP & HERGEBRUIK

Net zoals mijn vader zijn spullen graag ordende, orden ik ook graag mijn gevonden of gekregen spullen. Daarbij vind ik het leuk om dingen anders te gebruiken dan waar ze voor bedoeld zijn: melkcontainers worden lampen, heren overhemden worden zomerjurken, gebruikt reclamedoek worden tassen. Aan dat laatste is een aparte pagina gewijd onder VANZAN. Dat ontwerpen doe ik allemaal in mijn atelier in het Lloydkwartier, Rotterdam. Het ontwerpen is vaak een zoektocht om het een aan het ander te krijgen. Het half uur fietsen van mijn huis naar mijn atelier geeft me vaak goede ideeën. Ondertussen, op de fiets, ontgaat mij niet zoveel. De fietstassen puilen regelmatig uit van de gevonden voorwerpen en wat ik niet mee wil of kan nemen maar wel interessant vind, zet ik op de foto. Dat kun je allemaal weer terug vinden in de fotoseries in mijn werk.

UPCYCLE

Upcyclen betekent het hergebruiken van materialen en er iets met meer 'waarde' van maken. Recyclen betekent grondstoffen terugwinnen uit oude producten. (bv. plastic flessen worden om gesmolten om weer nieuwe plastic flessen van te maken) Wat ik doe met hergebruik is een mooi voorbeeld van upcyclen.

REKWISITEUR/SETDRESSER

Ik ben ooit begonnen als rekwisiteur bij het theater (RO-theater). Daarna heb ik afwisselend theater (o.a. Waardenberg & de Jong) en tv gedaan (o.a. Zaai, Sesamstraat, Sinterklaasjournaal, Woezel en Pip). Als zzp’er werk ik nog steeds voor beide disciplines. www.nl.linkedin.com/in/heleenvanzantvoort

HET KLEUTERATELIER

Voor basisschool ‘de Wilgenstam’ in Schiebroek geef ik, in schooltijd, atelierlessen voor kleuters. Het Atelier is een werkplaats waar kleuters kunnen ontdekken, experimenteren, uitvinden en waar ze vooral nieuwsgierig kunnen zijn.